Piyanoyla ilgili ilginç bilgiler

Bir piyanonun on bin adeti hareketli olmak üzere toplam 12 binin üzerinde parçadan oluştuğunu biliyor muydunuz?

Piyano, 1698 tarihinde İtalyan, Bartolomeo Cristofori tarafından icad edilmiştir. Piano kelimesi İtalyanca “yavaşça” manasına gelir. Çift kişilikli bir enstrümandır. Bir noktadan anlattığınızı diğer yandan yalanlayabilir ya da tam tersi sese yankı şeklinde sesler vererek daha da coşkulayabilirsiniz.

Zamanla dış fiziksel etkenler ya da çalma yoğunluğu piyanoların ses ve performans kayıpları yaşamasına neden olmaktadır. Onarılmaları ve yeniden akor edilmeleri gerekir. Dünyanın en iyi piano akord (ayar) uzmanlarının büyük çoğunluğu KÖRDÜR.

Başka hiçbir solo çalgı, piyanonun gücüne sahip değildir. Piyano,parmağın dokunuşuna anında yanıt verir. Her parmakla başka bir nota çalabilme, her notayı hafif ya da güçlü seslendirebilme özelliği, piyanoya büyük bir anlatım kapsamı kazandırır. Bir piyanist, ister tek başına, ister bir orkestra eşliğinde olağanüstü bir müzik gerçekleştirebilir. Piyano, popüler müzikte ve cazda da önemli yere sahiptir. Bu ikisinde,öteki çalgıların başına geçebilir ya da öteki çalgılara eşlik fonu sağlayabilir. Piyanoların en iyisi kuyruklu piyanodur. Kuyruklu piyano hem büyüklüğü hemde sesi bakımından ”görkemli” bir çalgıdır.

Bir piyanonun klavyesi 88 tuşa sahiptir. Verebildiği en pes ses 27,5hz frekanslı ‘La’ sesidir. Bütün piyanolarda bu sesi veren telin boyu 198cm kadardır. En tiz ses ise 4186hz frekanslı tanpere ‘Do’ sesidir. Bu sesi veren telin boyu 61cm kadardır.

Piyano Kursu İzmir  – Piyano Kursu izmir

Bir cevap yazın